• تلفن پشتیبانی : 9-05137597590 (10 خط ویژه)

در این مقاله آموزشی قصد داریم در دو الی سه  بخش بصورت گام به گام بحث زیر بسته نرم افزاری تولید را آموزش دهیم

تعداد بازدید:48

با توجه به حجم زیاد تقاضاهای کاربران و مشتریان محترم طی سال های اخیر زیر بسته تولید و بهای تمام شده نوین پرداز  به  سبد محصولات نرم افزار نوین پرداز اضافه گردید.
قبل از شروع آموزش نرم افزار تولید نوین پرداز با توضیحاتی مختصر و کاربردی ، دررابطه با حسابداری تولید و بهای تمام شده با ما همراه شوید.
🔷  حسابداری صنعتی ( بهای تمام شده ) چیست ؟
حسابداری بهای تمام شده شاخه ای از علم و فن حسابداری است که وظیفه جمع آوری اطلاعات مربوط به عوامل هزینه و محاسبه بهای تمام شده محصولات و خدمات را بر عهده داشته و با تجزیه و تحلیل گزارشها و بررسی راهکارهای تولید روشهای تقلیل بهای تمام شده تولیدات را بیان می کند،تولید بهینه (حداکثر بهره وری در تولید محصول ) محصولات  را دنبال می نماید.
🔷 اهمیت حسابداری بهای تمام شده برای چیست ؟
در واقع حسابداری صنعتی یا حسابداری بهای تمام شده یک ابزار بسیار مهم در اختیار مدیریت می باشد تا مدیران را در برنامه ریزی، کنترل و نظارت و بررسی نتایج فعالیتها، یاری نماید.
✔️ مدیریت با استفاده از حسابداری صنعتی، بهای تمام شده تولیدات را محاسبه می کند و کنترل خود را بر روی هزینه های مواد ، دستمزد و سایر هزینه های تولید اعمال می کند.
✔️ مدیران اگر گزارشات دقیق و صحیحی از عوامل هزینه نداشته باشند در تصمیم گیری خود در جهت افزایش تولید یا سایر تصمیم گیریها و راه انجام تصمیمات خود با مشکل مواجه خواهند شد.
✔️ زیر بسته تولید و بهای تمام شده نرم افزار مالی نوین پرداز ، با توجه به حجم تقاضا بازار و کاربران محترم نرم افزار در سال های گذشته به نرم افزار مالی نوین پرداز اضافه شد و طی 5 سال اخیر رشد مطلوبی از لحاظ کیفیت عملکرد و امکانات رو در راستای نیاز کاربران داشته است.



اصطلاحات تخصصی حسابداری بهای تمام شده

جدول بهای تمام شده از 5 بخش تشکیل شده است : مواد مستقیم، دستمزد مستقیم، سربار، کالای در جریان ساخت و کالای ساخته شده

✔️مواد مستقیم : هزینه‌های مواد مستقیم به موادی اطلاق می‌گردد که به سهولت قابل ردیابی و تخصیص به یک واحد محصول تولید شده می‌باشد این مواد شکل ظاهری محصول را تشکیل داده و بدون مصرف این مواد تولید محصول غیر ممکن است، مانند هزینه چرم مصرفی در تولید کفش و یا پارچه مصرفی در تولید پوشاک

✔️ دستمزد مستقیم : حقوق و دستمزد افرادی که مستقیماً در تولید محصول نقش داشته‌اند که به سهولت قابل ردیابی و تخصیص به یک واحد محصول است . مانند هزینه حقوق و دستمزد کارگران تولید.

✔️هزینه های سربار تولید (سربار کارخانه) : آن دسته از هزینه هایی که بصورت مستقیم با ساخت محصول ارتباط ندارد و بصورت غیر مستقیم با هزینه ساخت محصول ارتباط دارد ، به عبارتی هزینه‌هایی که نمی‌توان آنها را به سهولت به یک واحد محصول تخصیص داد و برای تخصیص این هزینه‌ها به محصول باید از فرآیند تخصیص و تسهیم استفاده نموده مانند هزینه‌های مواد غیر مستقیم ، کار غیر مستقیم و سایر هزینه‌های ساخت(هزینه استهلاک ،هزینه آبونمان و سوخت ، هزینه کارمزد وام  خرید تجهیزات بخش تولید ،هزینه کارکنان بخش اداری ....)

✔️کالای ساخته شده : کالایی که با گذراندن مراحل تولید به شکل کامل ساخته شده است و در واقع فرآیند تولید را به شکل کامل طی نموده است را کالای ساخته شده می گویند.

✔️ کالای در جریان ساخت : کالاهایی که در جریان مراحل تولید قرار گرفته اند ولیکن کامل نشده اند و بخشی از فرآیند تولید را طی نموده اند ولی ساخت آنها تمام نشده است را کالای در جریان ساخت گویند.

✔️بهای اولیه :   به مجموعه هزینه های مستقیم تولید محصول (مواد مستقیم +دستمزد مستقیم )اصطلاحا هزینه اولیه گفته می شود.

✔️بهای تبدیل :  به مجموعه هزینه های (دستمزد مستقیم +سربار ساخت کارخانه )هزینه تبدیل گفته می شود.



✔️ فرایند تولید چیست : هرگاه مواد اولیه با عبور از یک فرآیند ساخت که نیروی کار  و تجهیزات خط تولید در تغییر شکل آن نقش دارد و به یک کالای ساخته شده تبدیل شود اصطلاحاً می گویند تولید صورت پذیرفته است.
به عنوان مثال اگر یک تکه چوب با گذشت از فرآیند برش و اتصال به میز و صندلی تبدیل شود این عمل تولید محسوب می گردد و یا فرآیند تبدیل چند ماده شیمیایی به رنگ تولید محسوب می شود.

✔️ تولید چند مرحله ای چیست ؟
البته باید توجه داشت ممکن است کالا یا کالا های ساخته شده یک فرآیند تولید، مواد اولیه تولید دیگر محسوب گردد و در فرآیندی دیگر به یک کالای ساخته شده دیگر تبدیل شود،در واقع در تولید چند مرحله ای ما با کالا یا کالاهایی که در جریان ساخت قرار می گیرند رو برو هستیم.

✔️ فرمول تولید چیست ؟
برای سهولت و سرعت در صدور اسناد  تولید  برای کالاهایی که مواد اولیه ی ثابت دارند از فرمول تولید مشخص و معین می توانیم استفاده کنیم.
 در فرمول تولید علاوه بر ثبت مواد اولیه می توان هزینه های سربار مستقیم و غیر مستقیم را جهت محاسبه بهای تمام شده کالا به فرمول اضافه نمود .همچنین می توان رسید تولید را براساس این فرمولهای از قبل تعیین شده صادر نمود تا به میزان لازم برای تولید محصول نهایی از مواد اولیه کسر شود و به محصول نهایی افزوده شود.



در نرم افزار حسابداری نوین پرداز کاربران محترم توجه داشته باشند، با توجه به اینکه ما از حسابداری ادواری برای ثبت های مالی مربوط به موجودی کالا استفاده می کنیم ( در روش ثبت ادواری حسابداری تولیدی  ثبت های مالی دوبل برای بدهکار شدن یا بستانکار شدن مواد اولیه مصرف شده و کالاهای تولید شده در نرم افزار حسابداری نوین پرداز صادر نمی گردد) ولیکن تمام گزارشات دائمی موجودی کالا (کاردکس کالا ،میزان مواد مصرف شده در طی تولید و میزان کالای تولید شده )در هر لحظه از طریق گزارشات کاردکس و گزارشات ادواری و تجمیعی از قسمت گزارشات عمومی نرم افزار قابل استخراج می باشد.
🔷  توجه : برای حساب های مربوط به تولید در نرم افزار بصورت پیش فرض از سرفصل حساب های صنعتی و حساب تولید (در سطح حساب های کل ) استفاده می کنیم.که در واقع با ثبت سند مالی هر رسید تولید مانده این حساب همیشه صفر باقی می می ماند.
🔷  توجه : در نرم افزار نوین پرداز برخورد ما با حساب تولید بصورت یک حساب موقت می باشد که در پایان دوره مالی مانده آنر را صفر می کنیم. در نسخه های جدید نوین پرداز برای سال آینده انشالله بخش هایی هم چون ثبت های دائمی تولید و موجوی کالا ،تنظیمات ارتباط اسناد اتومات تولید با کدینگ مالی حسابها پیاده سازی خواهد شد.
حسابهای تولیدی در نرم افزار حسابداری نوین پرداز  (مواد اولیه  ، دستمزد مستقیم و سربار ساخت و دیگر حساب های سربار ) به  « خلاصه حساب تولید » بسته می شوند.
🔷  توجه : در رابطه با پیاده سازی کدینگ حساب و نحوه استفاده از آن در نرم افزار حسابداری نوین پرداز توصیه می کنیم مقالات آموزشی مربوط به پیاده سازی کدینگ ( بخش اول و بخش دوم ) را مطالعه کنید. 


 
در این مقاله آموزشی سعی بر این است ، با ذکر مثال های کاربردی و و اقعی شما کاربران محترم را به چهار روش تولید مرسوم در حسابداری تولیدی آشنا کنیم :
الف - تولید تک مرحله ای محصول - بصورت کارمزدی (پیمانکار تولید داخلی)
ب- تولید تک مرحله ای محصول - بصورت کارمزدی (پیمانکار تولید خارجی)
ج- تولید تک مرحله ای محصول 
د - تولید دو مرحله ای محصول


الف - تولید تک مرحله محصول - بصورت کارمزدی (پیمانکار تولید داخلی )
در این شیوه تولید کارفرما یا صاحب کارگاه تولیدی مواد اولیه را جهت تولید کالا را آماده می کند و در اختیار پیمانکار داخلی  تولید قرار می دهد ، و به ازای تولید هر واحد محصول دستمزد را بصورت مستقیم برای پیمانکار محاسبه کرده و حساب پیمانکار را بستانکار می کنیم ،در این روش تولید هزینه سربار ساخت محصول  وجود دارد،که می تواند در فرمول تولید بصورت برآوردی لحاظ شود.

ب - تولید تک مرحله ای محصول - بصورت کارمزدی (پیمانکار تولید خارجی)
در این شیوه تولید کارفرما یا صاحب کارگاه تولیدی مواد اولیه را جهت تولید کالا را آماده می کند و در اختیار پیمانکار خارجی  تولید قرار می دهد ،و به ازای تولید هر واحد محصول دستمزد را بصورت مستقیم برای پیمانکار محاسبه کرده و حساب پیمانکار را بستانکار می کنیم ،در این روش تولید هزینه سربار ساخت محصول  وجود دارد، ولیکن نسبت به روش داخلی بسیار محدود تر می باشد چون در روش پیمانکار تولید خارجی اکثر هزینه های سربار ساخت (مثل استهلاک تجهیزات ،سوخت،آب و برق ،...)با پیمانکار می باشد و پیمانکار در این روش جمع این هزینه ها را از کارفرما به ازای هر واحد محصول طلب می کند.

ج - تولید تک مرحله ای محصول : در این شیوه
تولید مواد اولیه در خطوط تولید بر اساس برنامه تولید با یکدیگر ترکیب می گردند،و عملا مواد اولیه با طی یک مرحله تولید مستقیما تبدیل به کالای تولید شده می گردد،و در طی فرایند تولید هزینه های سربار بخش تولید ( حقوق و دستمزد ، استهلاک ماشین آلات خط تولید،سوخت،هزینه های بیمه کارکنان بخش تولید ....) بر مبنای شاخص تسهیم سربار و نظر مدیر واحد تولید در محاسبه هزینه های تولید محصول جذب می شوند.

 د - تولید دو یا چند مرحله ای محصول :  در بعضی کارخانجات بزرگ  با تولید دو مرحله ای یا چند مرحله ای تولید محصولات سرکار داریم . در این شیوه تولید محصول تولید شده یک خط تولید(به عنوان کالا در جریان ساخت)، ماده اولیه  خط تولید دیگری قرار می گیرد. در حسابداری بهای تمام شده چند مرحله ای از حسابی به نام حساب کالای در جریان ساخت استفاده می شود که هزینه های تشکیل دهنده بهای تمام شده ( مواد اولیه، دستمزد و هزینه های غیر مستقیم تولید) به بدهکار این حساب انتقال می یابد. یعنی حساب کالای در جریان ساخت به ازای هر یک از عوامل بهای تمام شده، که در ساخت محصول به کار می روند، بدهکار می گردد.در مقابل، پس از ساخت محصول (کالای ساخته شده ) در واحد تولیدی و انتقال آن به انبار، بهای تمام شده آن محاسبه و از کالای در جریان ساخت خارج می شود.
توجه : کاربران محترم توجه داشته باشند در این روش تولید در در تمام مراحل  تولید محصول (مرحله اول و مرحله دوم و... ) هزینه سربار ساخت(حقوق و دستمزد،استهلاک ماشین آلات خط تولید،سوخت،هزینه های بیمه کارکنان بخش تولید ....) وجود دارد.
شرکت های تولیدی در پایان هر دوره مالی یا پایان هر ماه گزارشاتی را جهت سنجش و تحلیل بخش تولید و فروش و برنامه ریز آتی خرید مواد اولیه و تولید نیاز دارند.این گزارش ها عبارتند از :
1-گزارش مصرف مواد اولیه
2-گزارش بهای تمام شده کالاهای ساخته شده
3-گزارش بهای تمام شده کالای فروش رفته

در مقالات بعدی آموزشی برای حل مثال های کابردی انواع شیوه های  تولید با ما همراه باشید.